GUANYADORS 2017web

fotosthemarcs

smca2017 900

 

Concurs de curts de ficció destinat a alumnes de l'E.S.O.  Per què?

"The Marcs" és un projecte que portem a terme a l’escola Sant Marc de Sarrià i que va néixer fa ja tres anys (2015) després de diverses activitats amb curtmetratges amb cursos anteriors, i que en aquest temps ha anat evolucionant, i que vol trobar en el cinema l’eina ideal per estimular la creativitat als alumnes de secundària, tot trobant en la realització d’un curt, la resolució final a un treball vertader per projectes, més enllà de les àrees i matèries.

Activitats com elaborar un guió en un determinat idioma, fer un pressupost i dur-lo a terme, realitzar una bona caràtula, triar un tema de fons, actuar davant la càmera, post-produir amb efectes digitals, s’uneixen en un sol producte final realitzat per tot un equip d’alumnes, que busca, a la gala que el convidem, el reconeixement final a un any de feina.

A més dels cinemes FULL d’Splau, col·laboren amb nosaltres i/o ens patrocinen en aquest projecte, que cada curs agafa més volada, la revista Fotogramas, l’escola ESCAC, K-tuin, Smile, el Festival de Cinema de Molins de Rei o la Sala Flyhard.

Els resultats ens mostren que molts alumnes que en un currículum habitual d’ESO no troben habitualment el seu lloc on destacar, en aquest projecte troben sortida a moltes competències i capacitats que, a vegades, obviem: la iniciativa, l’emprenedoria, la creativitat, la capacitat artística de treballar a partir de la creació d’una idea i la seva plasmació a través de la imatge en moviment. 

Al cinema es troven una varietat de continguts i pràctiques que són interessants per als joves: aprenentatge teòric del llenguatge audiovisual, coneixements tècnics, la necessitat de treballar en equip i aprendre a desenvolupar un projecte que sigui factible, estimular la creativitat i identificar el potencial expressiu de les imatges, el sò, les emocions i les sensacions.

El cinema fomenta el treball transversal de continguts i competències i, el que és més important, aconseguir que els joves tinguin un sentit crític sobre el sentit de les imatges davant l'allau d'impactes visuals que rebem en el nostre dia a dia. A més, l'aprentatge tecnològic que proporciona en diferents aspectes, fa que un concurs de curtmetratges sigui una activitat força engrescadora per a tots.

El llenguatge audiovisual és la base de les comunicacions avui dia: youtubers, creadors freelance i altres artístes tenen la porta oberta de la difusió gràcies a Internet. Darrere d'una imatge sempre hi ha algú que vol comunicar: cal ser-ne conscient per entendre que cap imatge és neutral. D'aquesta manera podem assolir que el cinema, la publicitat, la televisió i altres comunicacions audiovisuals no es poden deixar de banda a l'escola.

Un altre procés és la democratització de la tecnologia i del cinema. Avui en dia amb una càmera domèstica, un telèfon mòbil o una tauleta tàctil podem fer els nostres projectes i compartir-los a través d'internet.

Tenim la possibilitat de ser creadors de continguts! Des de el Col·legi Sant Marc aprofitem aquest fet i proposem activitats que apropin el llenguatge audiovisual a partir de la pràctica transversal i multidisciplinar que encarna el Crèdit de Síntesi com espai curricular.

Bases.

4-10 minuts duració sense crèdits - Estructura narrativa completa d'edició lliure - Imatge i so han de ser de producció pròpia o sota llincència Creative Commons o acceptada sota llicència de youtube - Grups de producció de mínim 4 alumnes i màxim 6 - A la fase de rodatge poden participar familiars, amics, etc. - S'ha d'entregar guió complet amb format cinematogràfic, storyboard y fitxa tècnica. S'han de cumplimentar totes les fases del crèdit de síntesi per competir al concurs final dels "The Marcs".

Premis.

L'estatueta dels Marcs - Entrades de cinema de la Filmoteca - LLibres, pel·lícules i material de merchandising de l'Escac i la seva productora - Entrades de teatre de la  Sala Flyhard - Entrades de cinema pel Molins Film Festival - un iPhone SE de la mà de K-tuin i xecs regals que varien entre els 50€ i el 200€. En breu concretarem més premis!

Jurat.

El jurat està compost per professorat del Col·legi Sant Marc, ex-alumnes i convidats especials arrelats al món del cinema, les arts escèniques o els mitjans de comunicació.

nominatis 2017900webBb

 

MEMBRES EXTERNS DEL JURAT CONFIRMATS A LA GALA:

Pere Sallent (Cinemes Full)

Arturo Méndiz (Bastian Films)

Elena Ruvireta (Fotogramas)

Noemí Sas (Filmoteca de Catalunya)

Daniel Agudo (ESCAC)

Alba Espot (Generalitat de Catalunya)

Edu Olavide (SMILE)

Sergi Matamala (Sala Flyhard)

Jordi Freixedas (Molins Film Festival)

Isaac González (K-tuin)

Xavier Mogrovejo (Aunpenique.com)

Mar i Aurora Basany (La Colombina Teatre i Arts)

Pol Gise (instagram, youtube, twitter, facebook)

 

...

A més d'ex-alumnes d'anteriors promocions, professors i personal de l'escola també participen com a jurat.

 

Els premis i les seves dotacions:

 

nominatis regals2017 v2

 

LINKS:

·       Llista amb vídeos dels curts nominats 2017

·       Videos i cinema elaborats en altres projectes per l’escola Sant Marc

·       Moodle de programació pedagògica delprojecte (es pot entrar clickant a convidat)

·       Fotografies de la gala de 2016

·       Fotografies dels guanyadors de2016

·       Anterior Edició dels Marcs 2016